Főoldal
Grill receptek
 Bogrács ételek
 Saláták
 Öntetek, dresszingek
 Szendvicsek
 Kürtőskalács sütés
Hidegtál receptek
 Nyárson sütés
 Frissítő italok
Sós és édes nasik
Hangulat ötletek
Viccek
 Partnerek


 


 
 
 

Grillezés, grill receptek

 
receptek, grill ételek, ötletek a pácoláshoz és hús sütéshez


Kezdő és tapasztalt sütögetőknek sem árt, ha tudják a következőket:
- Ha faszénen grillezünk, mindig várjuk meg, míg a szén parázslik! Ha lángon sütünk, a hús külseje, bőre megég, a belseje pedig véres vagy kemény marad.
- Ne tároljuk grillezésre szánt húsunkat mélyhűtőben. A kerti sütéshez friss húst használjunk. A mélyhűtőben romlik a hús minősége. A fagyasztott pulyka mell felengedve elveszti rugalmasságát, rosszul szeletelhető.
- Pácoláskor a húsokat ne tegyük műanyag edénybe, mert bepállik. Használjunk inkább fém edényt.

Előkészítés, pácolás:
Alapszabály, hogy a grillezett húsokat legalább 12 órával a sütés előtt be kell pácolni. A készen kapható pácok és ízesítők mellett magunk is készíthetünk pácot, így legalább garantáltan tartósítószermentes lesz. Elegendő hozzá egy kis olívaolaj, bors, mustár, őrölt köménymag, fokhagyma, száraz fehérbor vagy citromlé, csipetnyi chilipor (sót csak közvetlenül a grillezés előtt használjunk, mert megkeményíti a húst). Többféle variációt is készíthetünk, ki melyiket szereti, változtatva az összetevők arányán, majd egy kis barbecue-fűszerkeverékkel megbolondítva még ízletesebbé tehetjük az összeállítást.
Grillezéshez kizárólag friss húst használjunk, a nagyobbakat szalonnával, félbe vágott vöröshagymával borítsuk be, a széleit vagdossuk be, hogy ne ránduljon össze. Főleg a szaftos húst jó grillezni, mert a túl sovány (karaj) kiszárad, füstölt húsárut (pl. sonka) pedig lehetőleg ne grillezzünk, mert a magas hő hatására rákkeltő vegyületek keletkeznek.
A szeletelt húsokat célszerű a pácolás előtt egy kicsit klopfolni, majd a sütés előtt csomagoljuk alufóliába (legalább kétszer, hogy a forgatás közbeni sérülés miatt ne csurogjon el a húslé), így jól megpárolódik, és szaftos is marad. Mindig az alufólia matt fele nézzen a parázs felé. Ha alufólia nélkül sütünk, a szeleteket csak egyszer forgassuk meg, különben sok levet veszítenek. A hús akkor sült át, ha a villa nyomán megjelenő húslé már nem véres. A legtöbb grillétel elkészítéséhez 20-30 percre van szükség, kivéve ha marhahús a menü. Mielőtt föltálaljuk a grillt, bontsuk ki a fóliából, és egy kicsit pirítsuk meg. Ha fólia nélkül sütjük a húst, acélrácsot használjunk, mert arra nem ragad rá a hús.
Süthetünk persze mást is, nemcsak húst. Nagyon jó például a grillezett cukkíni és a padlizsán, különleges az ananász és a gomba is. A legegyszerűbben rablónyársakra fűzve, apró hús- és szalonnadarabkák kísérőjeként készíthetjük el. Ízletes körítést kapunk, ha fűszeres vajjal, szalonnadarabkákkal megszórva alufóliába burkolunk burgonyát, és megsütjük.
Tűzrakóként a földön rakott tűz fölé állított rostély éppúgy megteszi, mint a lábakon álló, guruló, állítható csodaszerkezetek. A tűz akkor megfelelő, ha nagyjából egyenletesen fehér, pernyés és mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelik, de várjuk ki türelemmel. A tűz erősségét a parázs szét vagy összehúzásával tudjuk szabályozni. A grillrácsot ne kenjünk be sütés előtt olajjal, mert ráég. Mindig lassan, nagy parázs fölött süssünk, a lángtól ugyanis könnyen megég a hús, miközben a belseje sületlen marad. A grillekhez a mártásokon kívül friss kenyeret és friss salátákat kínáljunk.

  Receptek:

Bárányborda grillezett banánnal
Marhapecsenye
Borjúérmék mexikói módon Mézes mustáros sertésszelet
Grillek Mézes sörös grillezett csirkemell
Grillezett cukkini és padlizsán Mézzel sült oldalas
Grillezett fűszeres zöldségek Mustáros grillezett csirkemell
Grillezett halfilé citromos majonézzel  Pácolt hacsafilé roston sütve
Grillezett lazac   Roston sült borjútekercs
Grillezett sajt piritóssal Roston sült csirkemell zöldségekkel
Grillezett süllő baconszalonnában Roston sült keszeg
Grillezett töltött gomba Roston sült sertéskaraj zöldségekkel
Grillmártások Töltött sertés dagadó
Gyros Vegyes grill


  

Kiemelt partnerek:

Címkék: kertiparti, kerti-parti, bogrács, bogrács receptek, bográcsgulyás, grill ételek, grillezés, sütés szabad tűzön, kürtőskalács, kürtőskalács recept, kürtőskalács sütés, szendvicsek, szendvics receptek, saláták, salátaöntetek, öntetek, saláta receptek, hidegtál,
 hidegtál receptek, nyárson sütés, garden party, gardenpartyWebdesign: Winklerné Vámosi Nóra - © minden jog fenntartva